Akademia Sokowa 2018

V Akademia Sokowa
Produkty sokownicze - technologia, rynek, żywienie, zdrowie
Łódź, 29 listopada 2018
Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności
V Akademia Sokowa
Przejdź do treści

Miejsce: Łódź, Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności,
ul. Stefanowskiego 4/10, Aula S-8 (Budynek A3)
 
Program:

9.00 – 10.00  Rejestracja uczestników
 
10.00 – 10.30  Otwarcie, powitanie: Główny organizator -  dr inż. Krzysztof Kołodziejczyk, Dziekan Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności  - Prof. dr hab. Maria Koziołkiewicz, Prezes OŁ PTTŻ -  dr hab. inż. Joanna Leszczyńska, Sekretarz Generalny KUPS - mgr inż. Barbara Groele

10.30 – 10.50      Prof. dr hab. Dariusz Nowak /UMED/: Prozdrowotne efekty spożycia soków – dane kliniczne i epidemiologiczne.
10.50 – 11.10       Dr inż. Anna Podsędek /PŁ/: Aktywność biologiczna i skład soków NFC.
11.10 – 11.30        Prof. dr hab. Witold Płocharski /IO/:  Reformulacja produktów sokowniczych w kontekście wartości odżywczej.
11.30 – 11.50       Dr inż. Urszula Pytasz /ICZMP/: Soki w żywieniu człowieka w stanie zdrowia i choroby.
11.50 – 12.10       Dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka /PŁ/: Niekonwencjonalne techniki polepszania wydajności tłoczenia soków owocowych.
 
12.10 – 12.30  Dyskusja

12.30 – 13.00  Przerwa sokowa

13.00 – 13.20      Dr hab. Stanisław Kalisz /SGGW/:  Mieszane soki owocowe jako źródło substancji bioaktywnych.
13.20 – 13.40      Dr hab. inż. Jarosław Markowski, prof. IO /IO/: Innowacyjne przetwory sokownicze.
13.40 – 14.00      Dr inż. Paulina Nowicka /UPWr/: Kształtowanie potencjału bioaktywnego i walorów smakowych soków wiśniowych.
14.00 – 14.20      Dr inż. Michał Sójka /PŁ/: Elagotaniny jako cenne składniki soków owocowych.
14.20 – 14.40      Mgr inż. Barbara Groele /KUPS/: Fakty i mity na temat soków.
14.40 – 15.00      Dyskusja, podsumowanie, zamkniecie konferencji

15.00 – 16.00     Obiad
Created with WebSite X5
KONTAKT
dr inż. Krzysztof Kołodziejczyk
akademiasokowa@info.p.lodz.pl
tel. 42 631 27 77

Wróć do spisu treści