Miejsce: Łódź, Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności,
ul. Stefanowskiego 4/10, Aula S-8 (Budynek A3)
ul. Stefanowskiego 4/10, Aula S-8 (Budynek A3)
Program:
9.00 – 10.00 Rejestracja uczestników
10.00 – 10.30 Otwarcie, powitanie: Główny organizator - Dr inż. Krzysztof Kołodziejczyk, Dziekan Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności - Prof. dr hab. Maria Koziołkiewicz, Prezes OŁ PTTŻ - Dr hab. inż. Joanna Leszczyńska, Sekretarz Generalny KUPS - Mgr inż. Barbara Groele
10.30 – 10.50 Prof. dr hab. Witold Płocharski /IO/: Reformulacja produktów sokowniczych w kontekście wartości odżywczej.
10.50 – 11.10 Dr inż. Anna Podsędek /PŁ/: Aktywność biologiczna i skład soków NFC.
11.10 – 11.30 Dr inż. Urszula Pytasz /ICZMP/: Soki w żywieniu człowieka w stanie zdrowia i choroby.
11.30 – 11.50 Mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz /IŻŻ/: Błędy żywieniowe dzieci - czy mamy skuteczne rozwiązania?
11.50 – 12.10 Dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka /PŁ/: Niekonwencjonalne techniki polepszania wydajności tłoczenia soków owocowych.
12.10 – 12.30 Dyskusja
12.30 – 13.00 Przerwa sokowa
13.00 – 13.20 Dr hab. Stanisław Kalisz /SGGW/: Mieszane soki owocowe jako źródło substancji bioaktywnych.
13.20 – 13.40 Dr inż. Monika Mieszczakowska-Frąc /IO/: Innowacyjne przetwory sokownicze.
13.40 – 14.00 Dr inż. Paulina Nowicka /UPWr/: Kształtowanie potencjału bioaktywnego i walorów smakowych soków wiśniowych.
14.00 – 14.20 Dr inż. Michał Sójka /PŁ/: Elagotaniny jako cenne składniki soków owocowych.
14.20 – 14.40 Mgr inż. Barbara Groele /KUPS/: Fakty i mity na temat soków.
14.40 – 15.00 Dyskusja, podsumowanie, zamkniecie konferencji